044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна відмовитись від біометричного паспорта за релігійними переконаннями?

Підкажіть, як можна відмовитись від біометричного паспорта через релігійні переконання? І чи є можливість отримання нового паспорта старого зразка (у формі книжечки)? Чи є сенс подавати заяву про відмову до суду? Дякую.

Відповідь юридичного консультанта:

Одним із основних нормативно-правових актів, що регулюють питання видачі та обміну паспорта громадянина України й паспорта громадянина України для виїзду за кордон, є Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Зокрема, у даному Законі запроваджено видачу паспорта громадянина України у формі ID – картки. Можливість отримання нового паспорта громадянина України старого зразка у формі книжки не передбачена. Натомість, Законом визначено, що до паспорта громадянина України вноситься інформація про податковий номер або повідомлення про відмову від податкового номера через релігійні переконання особи та передбачена можливість відмови особи від сканування відбитків пальців рук при отриманні паспорта громадянина України.

Оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, що не містить безконтактного електронного носія, та право на відмову від внесення відцифрованих відбитків пальців рук при отриманні паспорта громадянина України для виїзду за кордон Законом не передбачено. Однак, допускається можливість наявності у особи не більше двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон (біометричного та у формі книжечки до закінчення строку дії паспорта).

19.07.2017