044 360-31-22
093 291-71-24

Чи може військовий службовець вийти на пенсію у 45 років за змішаним стажем?

Я закінчила Одеську юридичну академію з 1994 по 1999 та працювала в ОВС до 2011 р. в паспортній службі на посаді начальника відділу в званні майора міліції. З листопада 2011 р. у зв'язку із реорганізацією звільнена з ОВС та перейшла на державну службу до міграційної служби на посаду завідувача сектору. Чи можу я оформити пенсію, досягнувши 45 років за змішаним стажем, або якимось іншим способом, так як на момент проходження служби в ОВС умовою для пенсії була або вислуга 20 років, або вік 45 років.

Відповідь юридичного консультанта:

Умови призначення пенсії за вислугою років визначені в ст. 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Так відповідно до п. а) Закону, пенсія за вислугою років призначається особам офіцерського складу, незалежно від віку в разі, якщо вони мають на день звільнення зі служби вислугу 20 років і більше.

Відповідно до п. б) Закону, особам офіцерського складу, в разі досягнення ними НА ДЕНЬ ЗВІЛЬНЕННЯ зі служби 45-річного віку, за наявності у них страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх справ.

Законом (ст. 5) також передбачено, що особа може отримати необхідний стаж якого не вистачає для призначення пенсії за вислугу років шляхом сплати страхових внесків в порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.

Отже, оформлення пенсії за змішаним стажем у Вашому випадку законодавством не передбачено.

20.07.2020