044 360-31-22
093 291-71-24

Зміни до законодавства у червні 2020 року

Із 1 червня перебіг строків, установлених ст. 56 Податкового кодексу (далі – ПК) (в частині процедури адміністративного оскарження), які зупинялися на період по 31 травня, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Йдеться про скарги платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) до 31 травня та/або які не були розглянуті станом на 18 березня цього року (пп. 528 п. 10 розд. ХХ ПК).

Із 1 червня набули чинності окремі норми Закону від 17.10.19 р. № 199-IX, яким унесено зміни до Закону від 17.02.11 р. № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності», зокрема: 

  • містобудівні умови та обмеження є чинними до завершення будівництва об’єкта незалежно від зміни замовника. Вносити зміни до містобудівних умов та обмежень може орган, що їх надав, за заявою замовника або за рішенням суду;
  • право на початок виконання підготовчих/будівельних робіт, набуте на підставі поданого відповідного повідомлення, може бути припинено відповідним органом держархбудконтролю у разі подання замовником заяви про припинення такого права або отримання відомостей про ліквідацію юрособи-замовника, а також на підставі судового рішення, що набрало законної сили;
  • дозвіл на виконання будівельних робіт (далі – дозвіл) може бути анульовано органом Держархбудконтролю у разі подання замовником заяви про його анулювання, наявності відомостей про ліквідацію юрособи-замовника, а також на підставі судового рішення, що набрало законної сили, про скасування містобудівних умов та обмежень та/або припинення права на виконання будівельних робіт.

Із 1 червня по 30 листопада 2020 року не застосовуються, зокрема, норми Закону № 3038, згідно з якими:

  • відомості про анулювання дозволу в разі подання замовником заяви про анулювання дозволу або наявності інформації про ліквідацію юрособи-замовника включаються до Реєстру будівельної діяльності (далі – Реєстр) автоматично з присвоєнням реєстраційного номера в цьому реєстрі та оприлюднюються на порталі електронної системи;
  • дозвіл вважається анульованим з дати внесення відомостей про його анулювання до Реєстру;
  • інформація про зупинення дії рішення, прийнятого об’єктом нагляду, доводиться до відома замовника шляхом оприлюднення відомостей на порталі електронної системи (далі – ЕС) через електронний кабінет (за його наявності) та/або іншу державну інформаційну систему, інтегровану ЕС, користувачами якої є замовник та головний інспектор будівельного нагляду, та у паперовій формі поштовим відправленням з описом вкладення (у разі відсутності е-кабінету).
  • відомості про притягнення до адмінвідповідальності посадових осіб об’єктів нагляду не пізніше наступного робочого дня оприлюднюються на порталі ЕС.

Із 1 червня Нацбанк безплатно видає інкасаторським компаніям готівку (банкноти, обігові монети) номіналами 1–100, 200–500, 1 000 грн; розмінні монети номіналом 10 коп. та 50 коп.; готівку (банкноти, обігові та розмінні монети) у межах зданих ними сум вилучених (виведених) з обігу банкнот, обігових та розмінних монет за рішеннями Правління НБУ. Також інкасаторські компанії безплатно здають Нацбанку надлишки готівки, не придатних до обігу банкнот (монет), виведених з обігу банкнот (монет). Такі уточнення унесені до Тарифів, затверджених постановою Правління НБУ від 12.08.03 р. № 333 (постанова Правління НБУ від 14.05.20 р. № 61).

Із 1 червня на інкасаторські компанії, що здійснюють оброблення та зберігання готівки, поширено вимоги з ведення касових операцій банками в Україні. Зокрема, такі компанії зобов’язали:

  • обробляти готівку в спеціально обладнаному приміщенні інкасаторської компанії;
  • контролювати платіжність і справжність банкнот (монет) під час приймання та оброблення готівки з використанням відповідного обладнання (приладів);
  • визначати платіжність банкнот (монет) відповідно до вимог Правил, затверджених постановою Правління НБУ від 03.12.18 р. № 134, та з використанням довідкової інформації, що надається Нацбанком, банками-емітентами або іншими уповноваженими установами. 

Уточнено послідовність здавання готівки національної валюти (у т. ч. обов’язкове вивезення не придатних до обігу банкнот і монет): до банків – на договірних умовах; до НБУ – згідно з Єдиним договором банківського обслуговування (постанова Правління НБУ від 31.03.20 р. № 43).

Із 1 червня для виїзду за кордон особа може подавати e-паспорт та e-паспорт для виїзду за кордон через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Портал Дія», зокрема з використанням мобільного додатка «Портал Дія», як електронну копію паспорта громадянина України у формі картки та/або паспорта громадянина України для виїзду за кордон (абзац другий п. 9 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 15.04.20 р. № 278). 

Із 6 червня набувають чинності зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ від 17.10.12 р. № 1051 (далі – Держземкадастр), зокрема:

  • розширено перелік відомостей про земельні ділянки, що вносяться до Держземкадастру (тепер це також відомості про обліковий номер частини земельної ділянки, на яку поширюється дія сервітуту, договору суборенди);
  • установлено, що адміністратор Держземкадастру забезпечує автоматизовану перевірку обмінного файлу сертифікованими інженерами-землевпорядниками за допомогою програмного забезпечення Держземкадастру (правильність його заповнення та перебування в межах земельної ділянки, яка буде реєструватися, іншої земельної ділянки або її частини, до подання заяви про держреєстрацію ділянки) (постанова КМУ від 12.02.20 р. № 134).

Із 6 червня набуває чинності Порядок (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції у галузях органічного: рослинництва (зокрема, насінництва та розсадництва); тваринництва (зокрема, птахівництва, бджільництва); грибівництва (зокрема, вирощування органічних дріжджів), а також органічної аквакультури; виробництва органічних морських водоростей, харчових продуктів (зокрема, органічного виноробства); кормів; заготівля органічних об’єктів рослинного світу. Порядком, зокрема, установлені особливості зберігання, перевезення та маркування окремих видів органічної продукції (постанова КМУ від 23.10.19 р. № 970).

Із 7 червня набуває чинності Закон від 13.04.20 р. № 554-IX «Про національну інфраструктуру геопросторових даних», який уводиться в дію з 1 січня 2021 року. Законом, який регулює відносини, пов’язані зі створенням, функціонуванням та розвитком системи геопросторових даних, метаданих, геопорталів, геоінформаційних систем, унесено зміни до законодавства. Зокрема, КУпАП доповнено ст. 514 про відповідальність за порушення прав на геопросторові дані та метадані, а саме:

  • за незаконне привласнення, втрату або несанкціоноване знищення геопросторових даних та метаданих, а також порушення порядку їх створення та використання установлено штраф у розмірі від 100 до 150 НМДГ (від 1 700 до 2 550 грн);
  • повторне протягом року вищеназване порушення тягне за собою штраф у розмірі від 200 до 250 НМДГ (від 3 400 до 4 250 грн).

Із 10 червня у разі провадження ліцензованої діяльності не повинен мати у власності чи в управлінні акції (частки у статутному капіталі) оператора системи розподілу:

  • ліцензіат з виробництва електроенергії (пп. 2 п. 2.4 гл. 2 Ліцензійних умов, затверджених постановою НКРЕКП від 27.12.17 р. № 1467); 
  • ліцензіат з постачання електроенергії споживачу (пп. 4 п. 2.7 Ліцензійних умов, затверджених постановою НКРЕКП від 27.12.17 р. № 1469).

16 червня закінчується термін дії п. 3–5, 10 розд. I Закону від 17.03.20 р. № 530-IX, згідно з якими:

  • за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням встановлено штрафи у розмірі від 1 000 до 3 000 НМДГ (було – до 100 НМДГ) (ст. 325 Кримінального кодексу);
  • тимчасово, на період дії карантину, звільнено від обкладення ПДВ операції із ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій COVID-19, за переліком КМУ (далі – медичні товари) (п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПК);
  • тимчасово звільнено від сплати ввізного мита вищеназвані медичні товари, а також передбачено, що їх митне оформлення здійснюється першочергово тощо (п. 96 розд. XXI Митного кодексу, далі – МК);
  • розпорядники (одержувачі) бюджетних коштів у договорах про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти можуть передбачати 100%-ву передоплату товарів, робіт чи послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), згідно з переліком, затвердженим КМУ (п. 12 розділу «Прикінцеві положення» Закону від 14.11.19 р. № 294-IX).

Із 24 червня набуло чинності рішення НКЦПФР від 14.11.19 р. № 694, яким затверджені:

  • форма Інформації, що подається до НКЦПФР суб’єктом аудиторської діяльності, який надає послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності підприємству, що становить суспільний інтерес, нагляд за яким здійснює НКЦПФР;
  • форма Інформації, що подається до НКЦПФР суб’єктом аудиторської діяльності, який надає послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності юридичній особі, що має тісні зв’язки з підприємством, що становить суспільний інтерес, обов’язковий аудит фінансової звітності якого він також проводить, нагляд за яким здійснює НКЦПФР.

Установлено, що суб’єкт аудиторської діяльності зобов’язаний подавати НКЦПФР інформацію за цими формами в електронному вигляді не пізніше закінчення 3-го робочого дня після дати виявлення фактів стосовно: порушення законодавства з питань, що належать до компетенції НКЦПФР; суттєвої загрози або сумнівів щодо можливості підприємства продовжувати діяльність на безперервній основі; відмови суб’єкта аудиторської діяльності від висловлення думки; надання суб’єктом негативної, модифікованої думки.

До 30 червня діють митні преференції, установлені для здійснення заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19):

  • звільняються від сплати ввізного мита товари (у т. ч. лікарські засоби, медичні вироби, медичне обладнання), необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ;
  • здійснюється першочергово митне оформлення вищеназваних товарів;
  • не справляється плата за виконання митних формальностей поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них, щодо вищеназваних товарів (п. 96 розд. XXI МК, зі змінами, внесеними Законом від 30.03.20 р. № 540-IX, далі – Закон № 540).

До 30 червня діє тимчасова заборона на проведення органами державного нагляду (контролю) планових перевірок у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю): за діяльністю СГ з високим ступенем ризику згідно з критеріями оцінки, затвердженими КМУ; у сфері дотримання вимог до формування, установлення та застосування державних регульованих цін; санітарного та епідемічного благополуччя населення (п. 3 розд. ІІ Закону від 17.03.20 р. № 533-IX, зі змінами, внесеними Законом № 540).

До 30 червня платники плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності), які визначають податкові зобов’язання із плати за землю на підставі податкових декларацій, сплачують цей платіж за квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням земельної ділянки без нарахування пені та штрафних санкцій, передбачених ПК за порушення загальних термінів сплати податкових зобов’язань за цей період (п. 524 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

До 30 червня платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які визначають податкові зобов’язання на підставі податкових декларацій, сплачують податок за квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням об’єкта нежитлової нерухомості без нарахування пені та штрафних санкцій, передбачених цим Кодексом за порушення загальних термінів сплати податкових зобов’язань за цей період (п. 525 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

30 червня – останній день подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік особами, які провадять незалежну професійну діяльність, у тому числі адвокатську та нотаріальну діяльність. При цьому вимоги пп. 49.18.4 ПК у 2020 році не застосовуються. Сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в такій декларації, фізособа зобов’язана самостійно до 1 жовтня. При цьому абзац перший п. 179.7 ПК у 2020 році не застосовується (п. 523 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

30 червня закінчується термін дії спрощеного внесення інформації про надані пацієнтам медичні послуги (хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарах та стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення таких операцій, зазначені у гл. 3 розд. II Порядку, затвердженого постановою КМУ від 05.02.20 р. № 65, далі – Порядок № 65) до електронної системи охорони здоров’я згідно із п. 211 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою КМУ від 25.04.18 р. № 410. По 30 червня надання вищеназваної медпослуги НСЗУ підтверджує на підставі звітів про медпослуги, складених згідно з цією типовою формою (постанова КМУ від 08.04.20 р. № 267).

Із 30 червня для розрахунку нормативу платоспроможності та достатності капіталу відповідно до розд. III Положення про обов’язкові критерії і нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 07.06.18 р. № 850, страховики застосовують в повному обсязі величини К (30 млн грн для страховика, який здійснює або планує здійснювати види страхування інші, ніж страхування життя; 45 млн грн – для страховика, який здійснює або планує здійснювати страхування життя) та НЗП (нормативний запас платоспроможності). По 29 червня застосовуються 60 % величини К та 60 % величини НЗП.

Із 30 червня набуває чинності норма п. 3 розд. III Положення, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 19.09.19 р. № 1840. З цієї дати кредитні спілки обчислюватимуть норматив концентрації кредитних ризиків (далі – К4) як відношення суми залишку зобов’язань за кредитами, наданими 10 членам кредитної спілки, з найбільшими такими залишками до основного капіталу кредитної спілки. Нормативне значення К4 має бути не більше ніж 3. Не застосовується К4 до кредитної спілки, якщо залишок зобов’язань за кредитними договорами перед кредитною спілкою менше ніж 3 млн грн.

До 1 липня Нацкомфінпослуг передає НБУ та НКЦПФР документи, звіти, відомості, повідомлення та іншу інформацію (у т. ч. ту, яка міститься у Державному реєстрі фінансових установ та інших реєстрах та переліках), отримані або створені під час виконання функці Нацкомфінпослуг на 1 липня 2020 року. До 1 липня саморегулівні організації адміністраторів недержавних пенсійних фондів повинні привести свою діяльність у відповідність із Законом від 12.09.19 р. № 79-IX, згідно з яким ліквідується Нацкомфінпослуг, а її повноваження з регулювання фінансового ринку розподіляються між Нацбанком і НКЦПФР. 

До 1 липня здійснюється ліцензування експорту гречки (код згідно з УКТЗЕД 1008 10 00 00), зерна гречки лущеного (без плодової оболонки) (код згідно з УКТЗЕД 1104 29 17 00) (постанова КМУ від 02.04.20 р. № 260).

До 1 липня ПФУ, МОЗ, НСЗ за участю ФСС повинні забезпечити інформаційну взаємодію власних інформаційно-телекомунікаційних систем з Електронним реєстром листків непрацездатності в обсязі, визначеному Порядком організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затвердженим постановою КМУ від 17.04.19 р. № 328. До 1 липня МОЗ має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із зазначеною постановою (постанова КМУ від 15.04.20 р. № 348).

07.07.2020