044 360-31-22
093 291-71-24

Відповідальність за порушення норм Закону України «Про звернення громадян»

Вже звикли до того, що звернення до державних органів, посадовців, юридичних осіб мають бути письмовими, з  обов’язковою відміткою про їх отримання.

Здається, все серйозно, і відповідно до Закону України «Про звернення громадян» відповідь має обов’язково прийти і вчасно.

Не поодинокими є випадки зловживання нормами права, як зі сторони державних органів, службовців так і юридичних осіб. Як відстояти свої права та зобов’язати винуватців дотримуватися норм права.

В зв’язку з набранням чинності новим Законом України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року контроль над дотриманням Закону України «Про звернення громадян» (далі Закон) втратила прокуратура. Систематичні прокурорські перевірки вимагали відповідальності за порушення Закону, навіть у тому випадку коли заявника все влаштовувало.

Сьогодні контроль за дотриманням законодавства про звернення здійснюють Верховна Рада України, народні депутати України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Уповноважений з прав людини Верховної Ради України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські, районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі комітети, депутати місцевих рад, а також міністерства, інші центральні органи виконавчої влади щодо підпорядкованих їм підприємств, установ та організацій.

За порушення закону про звернення громадян передбачена цивільна, адміністративна та кримінальна відповідальність відповідно до ст. 24 Закону.

Цивільна відповідальність передбачає відшкодування витрат пов’язаних із самим зверненням (відправлення, витрати на дорогу) та реальних втрат від неотримання запитуваної інформації.

До адміністративної відповідальності можуть бути притягнуті винні особи за статтею 212-3 Кодексу про адміністративні правопорушення. Зазначена стаття в ч. 1 визначає, що неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у випадках, коли така інформація підлягає наданню на запит громадянина чи юридичної особи відповідно до законів України "Про інформацію" , "Про доступ до публічної інформації" , "Про звернення громадян" , "Про доступ до судових рішень" та "Про засади запобігання і протидії корупції" , - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п'яти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 425 грн. до 850 грн.), повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 850 грн. до 1360 грн.). В ч. 6, що незаконна відмова у прийнятті та розгляді звернення, інше порушення Закону України "Про звернення громадян" - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 425 грн. до 850 грн.), а повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частинами першою - шостою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від шістдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 850 грн. до 1360 грн.)  або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин.

Для того, щоб винні особи понесли відповідальність за порушення закону про звернення громадян необхідно звернутися з відповідною заявою до уповноваженої особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, як це зазначено в п. 8-1 ч. 1 ст. 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення на предмет складання протоколу про адміністративне правопорушення за ст. 212-3 КпАП України.

Крім заяви із вимогою про притягнення до відповідальності винних осіб необхідно подати докази звернення. Це може бути копія цього звернення із зазначенням відмітки про отримання або поштові документи, які підтвердять відправлення кореспонденції за адресою винуватців.

Це є нова функція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. З початку року заяви за порушення закону про звернення громадян вже розглядалися і на винних осіб були складені адміністративні протоколи та передані на судовий розгляд.

Кримінальна відповідальність за порушення закону про звернення громадян чітко не передбачена. Такі протиправні дії можливо кваліфікувати за ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ст. 366 (службове підроблення), ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Закон України «Про звернення громадян» буде діяти тоді, коли винні в його порушенні особи нестимуть відповідальність. Право на інформацію забезпечується нормами про відповідальність за невиконання вимог закону.

юрист

юридичної компанії "Правова група "Юста"

Торохтій Ярослава

27.04.2015