044 360-31-22
093 291-71-24

Верховна Рада може скасувати паспорти у формі книжечок

Члени Комітету з питань правової політики розглянули законопроект про паспорт громадянина України у формі книжечки (№ 3986) на засіданні 19 травня.

Проектом Закону пропонується визнати такою, що втратила чинність, Постанову Верховної Ради України від 26 червня 1992 року № 2503-ХІІ «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» та встановити, що паспорт громадянина України у формі книжечки, оформлений до набрання чинності цим Законом, є чинним до закінчення строку його дії.

Представив проект Закону голова Державної міграційної служби Максим Соколюк. Необхідність прийняття Закону він обґрунтував колізією між старими нормативно-правовими актами, а також тим, що закінчуються бланки паспортів у формі книжечки та підробкою паперових документів.

«Ми уже видали понад 6 млн пластикових ID-карток. Остання партія паспортів у формі книжечок була виготовлена в 2013-2014 роках. Наразі вони закінчуються, тому просто незабаром не буде чого видавати. До того, ж за 2019-2020 рр. відкрито майже 17 тис. справ щодо підробки паперових паспортів. Ті книжечки, які є в людей, будуть діяти. Це передбачено в законопроекті. Скасовано ж буде лише видачу нових. Тим кому виповниться 25 і 45 років будуть отримувати нові ID-картки», - повідомив Максим Соколюк.

Під час обговорення проекту Закону народні депутати висловили низку зауважень до окремих положень, зокрема щодо оплати за новий паспорт, звуження приватності, оскільки пропонується додати до ID-картки додаткову персональну інформацію, зокрема групу крові тощо.

За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про паспорт громадянина України у формі книжечки, № 3986.

12.06.2021