044 360-31-22
093 291-71-24

Шаxрайство. Як не попасти у xалепу та не стати жертвою.

 

В часи кризи, війни, безробіття, соціальних перетворень чи інших трансформацій на поверхню «випливають» дуже непривабливі явища. Йде мова, зокрема, про шахрайство. Шахраї користуються слабкістю держави, оскільки зменшується контроль за їх діяльністю. Люди не можуть повністю розраховувати на підтримку з боку державних органів і тому мають знати як самостійно піклуватись про себе. Звичайно, існують давно перевірені методи захисту прав та інтересів через звернення до суду, прокуратури чи міліції, але, як відомо, найкращий захист – це попередження. Саме про нього насамперед буде йти мова у статті.

Шахрайські схеми і пастки в Україні існували з початку здобуття нею незалежності. Всім відомо, у який спосіб проходила в нашій країні приватизація і як за безцінь придбавались приватизаційні папери у населення. Звісно, хтось може заперечити і сказати, що все було здійснено законно, тобто це вина насамперед законодавця, який не створив належних правил поведінки, щоб запобігти зловживанням. І буде частково правий. Беззастережно стверджувати про законність чи незаконність всіх реалізованих в незалежній Україні операцій неправильно, оскільки це необхідно з’ясовувати у кожному конкретному випадку, однак законодавство на початку 90-х було нерозвиненим, а тому деякі «бізнесмени», користуючись ситуацією, швидко прибрали до своїх рук великі обсяги майна у законний спосіб. При цьому більшість населення лишилась бідною.

Разом з тим, обґрунтування законності певних махінацій автоматично не робить їх моральними. Питання моралі взагалі знаходиться за межами права. Тому ми розрізняємо шахрайство і аморальну поведінку. Аморальні дії можуть вчинятися суб’єктами у відповідності до норм законодавства. Наприклад, образливе і нешанобливе відношення до старших не має наслідком відповідальності до тих пір, поки не перетвориться у певні погрози чи побої. В свою чергу, шахрайство є не лише аморальним вчинком, але і має наслідком юридичну відповідальність. Відповідно до ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України шахрайством є заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. Знати цю статтю не завадить нікому, навіть особі без юридичної освіти. По-перше, знання і оперування конкретною статтею нормативно-правового акту може справити психологічний вплив на шахрая, для якого це буде несподіванкою. По-друге, коли звернення до правоохоронних органів відбувається невдовзі після шахрайства, знадобиться вказівка на конкретну статтю законодавства при наданні усних чи письмових пояснень.

Втім, сама сильна зброя – це обережність. Як зазначив один із фахівців з інформаційної безпеки, має бути здоровий скептицизм з певною долею параної. Пам’ятайте, що першим бар’єром, який завжди необхідно подолати шахраям, є Ваша недовіра. Щоб зрозуміти, про що йде мова, треба розглянути окремі види шахрайства.

В еру сучасних технологій способів заволодіти Вашим майном стає все більше. Інформація є ключем для отримання доступу до Ваших грошей. Все частіше люди розраховуються он-лайн, і все більше інформації про нас потрапляє в мережу. Набули надзвичайної популярності соціальні мережі Facebook, Vkontakte, LinkedIn, Instagram, Swarm, а також програми для спілкування он-лайн Skype, Viber, Whatsapp. У соціальних мережах люди вказують інформацію про своє місце роботи, день народження, контакти, викладають свої фотографії, а також починають знайомитись. Для шахраїв, спецслужб і правоохоронних органів така інформація є просто знахідкою. Наприклад, останнім часом з’явився такий вид шахрайства, при якому зловмисники копіюють всю інформацію зі сторінки у соціальній мережі, а потім створюють сторінку з аналогічною назвою і фотографіями, і надсилають повідомлення Вашим друзям з проханням позичити чи перерахувати певну суму коштів на рахунок у банку. Як боротись з подібними шахраями? По-перше, необхідно викладати інформацію в допустимих межах, щоб сторонні не могли дізнатись про Вас зайвого (наприклад, номер телефону чи адреса проживання є точно зайвими), або обмежувати доступ таким користувачам за допомогою відповідних опцій у Налаштуваннях. В ідеалі всіх «друзів» у соціальних мережах необхідно знати особисто, хоча маркетингова реальність вносить корективи у приватний характер наших сторінок. По-друге, якщо Вам надійшло повідомлення від друга, зміст якого видається Вам дивним, перепитайте, запитайте Вашого співрозмовника щось, що тільки він може знати. Можливо, його відповідь дасть Вам зрозуміти, що Ви спілкуєтесь з невідомим.

Через соціальні мережі та електронну пошту шахраї нерідко надсилають повідомлення, зміст яких є більше, ніж дивним. Це може бути така собі казочка про померлого спадкодавця десь у Нігерії, у якого залишилась велика сума грошей на рахунку, і лише Ви в змозі допомогти нещасному спадкоємцю за відповідну винагороду. Це також може бути повідомлення про виграш Вашої електронної пошти у лотерею, для отримання якого необхідно надати інформацію про себе. До речі, шахраї можуть як вигадувати неіснуючі компанії-організатори лотерей, так і прикриватись відомими брендами. Як правило, в таких повідомленнях завжди є щось дивне, наприклад, граматичні, орфографічні чи стилістичні помилки або адреса електронної пошти, що жодним чином не вказує на зв'язок з відправником повідомлення. Останнім часом подібного змісту електронна пошта потрапляє у спам, однак, на жаль, спам-фільтри спрацьовують не завжди.

Крім того, навіть якщо Ви не надали добровільно інформацію про себе у електронному повідомленні, шахраї можуть отримати таку інформацію шляхом пропозиції до завантаження певних програм чи натискання посилань. При чому, це може виглядати як невинне відео із надписом на зразок «Це повинен побачити кожен» або «Як він це зробив?», в якому відмічено Вашого друга у соціальній мережі. Але натискаючи на таке відео, Ви тим самим надаєте комусь невідомому доступ до інформації, що зберігається на Вашому комп’ютері, зокрема, Ваші паролі. Щось схоже надсилалось невизначеному колу адресатів у вигляді смс-повідомлення, у якому нібито містилось посилання на фотографії, а насправді метою шахраїв було заволодіння інформацією на мобільних пристроях. Звичайно, якщо на Вашому комп’ютері встановлено антивірус, це може слугувати гарантією, що навіть після натискання посилання Вас буде попереджено про загрозу зараження Вашого програмного забезпечення, але антивіруси бувають різні і можуть не відреагувати не подібні загрози, особливо якщо вірус є новим, а антивірус ще не оновлений до останньої версії. Тому найосновніше в таких випадках – пам’ятати про власну інформаційну безпеку і не реагувати на такі пропозиції/провокації.

Тісно пов’язане з електронним шахрайством телефонне шахрайство. Шахраї можуть дзвонити або писати смс-повідомлення з проханням повідомити, наприклад, дані платіжної картки, нібито це є необхідним для замовлення чи активації певної послуги. Тут слід чітко запам’ятати, що така інформація як пін-код до платіжної картки взагалі нікому і ні за яких обставин не може повідомлятись, навіть банківська установа, що видала картку, не володіє інформацією про пін-код до картки. Є і інші відомі випадки телефонних пасток. Наприклад, багато-кому по телефону пропонували поставити нові фільтри на воду. До тих, хто погоджувався на установку, приходили люди, що давали спробувати води з підсипаним снодійним, і після того, як власник квартири засинав, квартиру грабували. Також багато-хто вже отримував дзвінки нібито від рідних (сина, онуки тощо), в яких останні дуже схожим на реальних рідних голосом повідомляють про своє затримання міліцією і необхідність заплатити певну суму коштів якимось людям, щоб бути звільненим. Далі можуть зазначити місце, за яким необхідно відвезти гроші, чи інший подібний сценарій. Саме неприємне в таких обманних діях – це те, що вони відбуваються пізно ввечері або навіть вночі, при чому шахраям відомо, що людина, голос якої імітується, в даний конкретний час відсутня вдома. Знову ж таки, щоб з’ясувати, хто насправді телефонує, треба поставити людині певне нестандартне питання або пригрозити викликом міліції. Як правило, телефонні шахраї тоді швидко кидають слухавку.

Поширеним стало і автошахрайство, що виражається у так званих автопідставах, жертвами яких є вже багато людей. Автор статті не претендує на універсальну характеристику всіх можливих випадків автошахрайства, на жаль, зловмисникам не бракує в таких випадках уяви. Шахраями виступають як пішоходи, що імітують потрапляння під машину, так і водії-власники інших транспортних засобів. Вочевидь, найчастіше добросовісних автомобілістів підрізають на поворотах або гальмують на спусках, тим самим створюючи неможливість уникнення зіткнення. Зазвичай шахраї використовують вже раніше пошкоджені і не нові машини таких відомих марок як BMWчи Mercedes. Після зіткнення з машини, що підрізала, виходить чоловік, що починає чинити психологічний тиск на водія, говорити про серйозність пошкоджень, навіть погрожувати. Потім слідує пропозиція від’їхати недалеко, щоб не заважати руху, щоб не побачила міліція або з інших причин (водії можуть стверджувати, що у них немає водійського посвідчення чи техпаспорту), і вимагання заплатити певну грошову суму (як правило, 100-200 доларів або кілька тисяч гривень), щоб розійтись по-мирному і без виклику міліції. Відшкодування від страхової таких суб’єктів не цікавить, оскільки зі своєю машиною вони в подальшому планують шантажувати і інших водіїв. Тому в таких випадках дуже важливо діяти повністю в рамках закону. По-перше, в жодному випадку не їхати з місця ДТП. По-друге, як тільки сталось зіткнення, не виходячи з машини викликати ДАІ і чекати в машині. По-третє, занотувати (сфотографувати) номерний знак іншого транспортного засобу.

Можуть мати місце і більш складні ситуації. Водія може переслідувати транспортний засіб і вимагати зупинки певними знаками. Після зупинки водій транспортного засобу виходить, оглядає машини, залишає на прохання свій телефонний номер і не помітивши пошкоджень продовжує рух. Однак на цьому афера не завершується. Після цього шахраї продовжують переслідування і знову вимагають зупинки транспортного засобу, і в цей раз з’ясовується, що транспортний засіб шахраїв пошкоджений. І тоді починаються погрози і вимагання, положення шахраїв вигідно відрізняється тим, що машини вже з’їхали з місця ДТП, а тому претендувати на страхове відшкодування неможливо і є додаткові аргументи для психологічного тиску на водія. Крім того, надання номеру телефону шахраям означатиме, що вони можуть дзвонити і тероризувати Вас і в подальшому, вимагаючи грошей чи погрожуючи. Відтак, є ще одне правило в таких ситуаціях, крім вищезгаданих трьох: не повідомляти про себе жодної інформації, оскільки це все може бути використано проти Вас. Тому, знову ж таки, найкращий варіант – це залишатись у машині і викликати ДАІ.

Вичерпний перелік всіх можливих шахрайств навести складно, але хотілось би згадати ще деякі приклади. По-перше, фейкові пропозиції продажу товарів чи надання послуг. Вони можуть розміщуватись в Інтернеті чи у друкованих засобах масової інформації. Люди вносять передоплату, але отримати відповідний товар чи квартиру в оренду їм не вдасться. Афери вчиняються також у будівельній сфері, коли власників квартир, що внесли кошти за квартиру у майбутньому будинку, залишають ні з чим. В таких випадках також важливо ознайомитись з усіма документами продавця/підрядника/забудовника, з’ясувати як можна більше інформації про таку особу, відгуки інших людей, яким Ви довіряєте. По-друге, ситуація може мати зворотній характер, коли Ви є продавцем або надаєте послуги, і розміщуєте повідомлення в Інтернеті чи інших публічних сервісах. Пам’ятайте, що в Україні є багато фальшивих банкнот, якими можуть розрахуватись з Вами, а тому гроші завжди треба перевіряти. По-третє, враховуючи активне використання платіжних карт, про можливі махінації з якими вже зазначалось вище, будьте пильними при знятті готівки з карт та їх використанні у розрахунках он-лайн. Банкомати не завжди обладнані засобами захисту, достатніми для безпечного зняття готівки, чим користуються шахраї, встановлюючи додаткове обладнання, за допомогою якого відбувається копіювання магнітної стрічки на картці і власне подальше копіювання картки. Тому будьте обережними при використанні банкоматів і, помітивши стороннє невідоме обладнання, уникайте використання картки та повідомляйте відповідну банківську установу про це.

 

 

18.02.2015