044 360-31-22
093 291-71-24

Рада зменшила кількість районів у країні з 490 до 136

17 липня 2020 року Верховна Рада прийняла постанову «Про утворення та ліквідацію районів», зменшивши кільксть районів в Україні 490 існуючих до 136.

За відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів.

Постанову у Раді прийняли з урахуванням пропозицій комітету. Зокрема, комітет запропонував додатково до списку районів, які запропонував уряд, утворити у Вінницькій області – Жмеринський район, у Дніпропетровській - Синельниківський район, у Закарпатській - Рахівській район, у Івано-Франківській - Верховинський район, у Київській - Вишгородський район, в Одеській - Березівський район, у Херсонській - Бериславський і Скадовський райони, у Чернігівській - Корюківський район.

Постановою визначено, що межі районів встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу району.

Вибори депутатів райрад ліквідованих районів більше не будуть проводитися. Повноваження депутатів районних рад у ліквідованих районах, припиняються в день набуття повноважень депутатів, обраних на виборах у нових районах. Центральна виборча комісія має забезпечити формування виборчих округів та проведення місцевих виборів з врахуванням новоутворених районів. Місцеві вибори заплановані на 25 жовтня.

Детальніше з проєктами нових районів кожної області та АР Крим можна ознайомитись за посиланням.

20.07.2020