044 360-31-22
093 291-71-24

Мораторій на продаж сільгоспземель продовжено до 2020 року

Верховна Рада 20.12.18 р. прийняла законопроект від 04.12.18 р. № 9355-5 (далі – Проект), яким вносяться зміни до розд. Х Земельного кодексу (далі – ЗК) стосовно продовження дії мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення до 01.01.20 р. На думку Голови Верховної Ради А. В. Парубія, це буде останній рік мораторію на сільгоспземлю.

Зміни внесено до п. 14 та 15 розд. Х ЗК. Отже, до набрання чинності закону про обіг земель сільгосппризначення, але не раніше 1 січня 2020 року:

  • забороняється вносити право на земельну частку (пай) до статутних капіталів госптовариств;
  • не допускається купівля-продаж ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності, окрім їх вилучення/викупу для суспільних потреб;
  • не допускається купівля-продаж або інше відчуження ділянок, зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юросіб для ведення товарного сільгоспвиробництва та які виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв). Винятком є передача таких ділянок у спадщину, обмін однієї ділянки на іншу, вилучення/викуп ділянок для суспільних потреб, а також зміна цільового призначення (використання) ділянок для їх надання інвесторам – учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами.

Також Кабміну надано доручення у строк до 01.03.19 р. розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроект про обіг земель сільгосппризначення.

Водночас у Верховній Раді зареєстровано дві постанови про скасування рішення щодо прийняття Проекту як такого, що прийнятий із порушенням Регламенту Верховної Ради. Через це Проект заблоковано до розгляду цих постанов (не раніше середини січня).

Станом на 14.01.19 р. Проект перебуває на стадії підготовки для передачі Президенту на підпис. Передбачено, що Проект набуде чинності після дня його офіційного опублікування.

16.01.2019