044 360-31-22
093 291-71-24

Як юридично боротися з жеком?

Добрий вечір. Я проживаю в багатоквартирному будинку на 70 кв. Обслуговує будинок приватний жек.  Згідно клопотання мешканців будинку в якому я проживаю, було вирізано жеком дитячий майданчик і лавочки. Я зібрала підписи мешканців, які були проти демонтажу дитячого майданчику і звернулася до жеку зі зустрічною заявою, про відновлення і капітальний ремонт. Жек прислав мені рекомендованим листом відповідь, що на балансі жеку дитячий майданчик та архітектурні форми не числяться,тому кошти на їх утримання в тарифи не закладені, а так як існування дитячого майданчика стало спірним між мешканцями будинку.то це питання вирішувати на загальних зборах жильців будинку. У мене питання, чи мав право жек демотовувати майданчик, якщо він не стоїть на його балансі і зібраних підписів було 28(що не складає більшості), і я надаю сумнів що зібрані підписи були правдиві, так як багато мешканців не живуть у будинку. а підписи їх є. Як мені юридично боротися з жеком?

Відповідь юридичного консультанта:

Шановна Ольга

У своєму зверненні Ви зазначили, що будинок обслуговує приватний жек. Чи маєте Ви на увазі об’єднання співвласників багатоквартирного будинку? Правовий статус таких об’єднань вирішено у Законі України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”. Якщо ж це комунальние підприємство, то тоді правовий статус, права та обовязки таких юридичних осіб не є в чинному законодавстві України достатньо визначеними.

Від того, хто саме є управителем будинку і прибудинкової території, залежить вирішення питання того, чи маєте Ви можливість вплинути на прийняття такою юридичною особою рішення. Якщо це комунальне підприємство, то відповідно це може означати, що житловий комплекс і прибудинкова територія знаходяться у управлінні органів місцевого самоврядування, які приймають рішення щодо благоустрою цього майна, розміщення на ньому певних конструкцій тощо, і до них необхідно звертатись за допомогою.

В свою чергу, якщо це обєднання співвласників багатоквартирного будинку, питання може бути вирішено по-різному. Деякі обєднання мають на балансі майно, що відноситься до прибудинкової території і відповідно обслуговують таке майно. Якщо об’єднання утримує таке майно на балансі, то відповідно до змісту ст. 10 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”, питання щодо такого майна мають виріщуватись на загальних зборах членів об’єднання. Виходячи з того, що Ви зазначаєте, загальні збори з вказаного питання проведені не були, а відтак дії щодо майна об’єднанням були вчинені за відсутності відповідних юридичних підстав. У звязку з цим, Ви можете звернутись до органів прокуратури та органів місцевого самоврядування із повідомленням про порушення вимог щодо використання майна обєднання співвласників багатоквартирного будинку.

Якщо ж майно на балансі у відповідного об’єднання не знаходиться, у зв’язку з чим воно продовжує відноситись до власності держави чи територіальної громади в особі органів місцевого самоврядування, тим більше існують підстави для звернення до органів прокуратури та органів місцевого самоврядувння із повідомленням про неправомірне знищення чи пошкодження майна, внаслідок чого заподіяно шкоди мещканцям будинку, державі та територіальній громаді. 

19.11.2014