044 360-31-22
093 291-71-24

Як стягнути аліменти з батька дитини, який працює і проживає за кордоном?

Я громадянка України, батько моєї дитини, також громадянин України. Познайомились ми з ним в Польщі і в Польщі народилась дитина. Дитина також громадянин України. З батьком дитини офіційного шлюбу не було, але дитина повністю записана на свого батька. Я з дитиною приїхали в Україну, а батько залишився в Польщі на офіційній роботі. В Україні я хочу подати на аліменти! Чи маю я право отримувати від нього на дитину аліменти?

Відповідь юридичного консультанта:

З позовною заявою про стягнення аліментів Ви можете звернутися до районного суду за місцем Вашої реєстрації на території України.

Український суд розглядає таку позовну заяву за законодавством України (Сімейний кодекс України). Водночас, в позовній заяві потрібно зазначати розмір аліментів в твердій грошовій сумі а не у частці від доходів.

Окрім того, ураховуючи що рішення буде виконуватись на території Республіки Польща, після винесення рішення суду потрібно буде пройти процедуру звернення з клопотанням про визнання та надання дозволу на виконання рішення українського суду на території Польща, на підставі Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання.

Детальну інформацію щодо механізму виконання Ви можете отримати в Міністерстві юстиції України або в його територіальному органі.

06.12.2020