044 360-31-22
093 291-71-24

Питання щодо нерухомості.

Доброго дня. Питання щодо власності. Минулого року помер мій батько. Свого часу він побудував будинок. Будинок був оформлений на його батька тобто на мого діда. дід помер в 2000 р. мої батько та мама були прописані в іншому селищі в квартирі де й проживали, після виходу батька на пенсію в 2011 батьки перебрались та проживали в будинку. Будинок так і оформлений на діда. після смерті батька мама проживає в будинку одна від спадчини мама відмовилась на мою користь.отже я спадкоємець за законом на руках маю лише витяг про реєстрацію в спадковому реєстрі по причині відсутності достатніх для оформлення будинку коштів будинок на мене не переоформлений в звязку з високими та ще піднімаючимися тарифами на світло та газ і маминою пенсією в 1500 гривень постало питання про субсидію, але прописати маму в будинку відмовились так як будинок оформлено ще на мого діда. Як бути в такій ситуації? 

Відповідь юридичного консультанта:

Згідно з абзацом 7 п. 2.2 Наказу Міністерства внутрішніх справ від 22.11.2012року №1077 “Про затвердження Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів”, документи, що підтверджують право на проживання в житлі - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім’ї на реєстрацію місця проживання. У разі реєстрації місця проживання у центрі договір оренди житлового приміщення може бути засвідчено адміністратором центру. 

Для вирішення цього питання, Вам потрібно буде до оформити прийняття спадщини на дану будівлю, після реєстрації та отримання правовстановлюючих документів зможете отримати прописку в даному будинку, та прописати всіх необхідних осіб.

З питань державної реєстрації прав на нерухомість звертайтеся до фахівців правової групи "Юста": 044 528-85-07.

18.07.2014