044 360-31-22
093 291-71-24

Коли прокуратура може застосувати дисциплінарне стягнення?

Прокуратурою направлено подання в орган місцевого самоврядування про проведення службового розслідування щодо неопублікування звіту за договором, сума якого більше 50 тис., укладеного у 2019. Вимога прокуратури - застосування дисциплінарної відповідальності. На даний момент звіт не опублікований. Дисциплінарна відповідальність не може бути застосованою більш ніж через пів року, якщо рахувати, що порушення не є триваючим, а датою вчинення є дата неопублікування.Чи потрібно застосовувати дисциплінарну відповідальність зараз?

Відповідь юридичного консультанта:

З Вашого питання не зрозуміло яким чином прокуратурою у 2019 році проведено службову перевірку та внесено подання до органу місцевого самоврядування, оскільки від жовтня 2014 року, прокуратура України втратила функції з нагляду за додержанням і застосуванням законів всіма суб’єктами права та вжиттю заходів по усуненню порушень закону.

Водночас, статтею 16-414 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за порушення законодавства при закупівлі, зокрема, за порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі, а саме передбачено накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб які допустили таке порушення.

Положеннями пункту 1 частини першої статті 255 Кодексу встановлено, що у справах про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 16414 Кодексу, що розглядаються суддями районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів, протоколи про правопорушення мають право складати, зокрема, уповноважені на те посадові особи органів державного фінансового контролю.

На Ваше запитання стосовно можливості застосування дисциплінарного стягнення на виконання подання прокуратури, роз’яснюємо, що відповідно до абзацу 2 ст. 148 КЗпП України, дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

10.08.2020