044 360-31-22
093 291-71-24

Чи враховуються при призначеннії субсидії особи, які фактично проживають у квартирі але не зареєстровані в ній?

Добрий день! Я проживаю з дружиною в її 3х-кімнатній квартирі, а зареєстрований у сестри в приватному будинку. Чи можу я отримати субсидію на комунальні послуги за квартиру?

Відповідь юридичного консультанта:

За новими правилами отримання субсидії, які набирають чинності 1 травня, субсидію отримує власник особливого рахунка на сплату комунальних послуг за квартиру (будинок) шляхом надсилання до відповідного органу власноручно заповненої заяви та декларації про доходи осіб, що зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні. Отже, субсидію отримуєте не Ви , а Ваша дружина (щодо квартири) і можливо Ваша сестра (щодо приватного будинку).

Зважаючи на те, що відповідно до ст..6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» Громадянин   України,   які  постійно  або  тимчасово проживають в Україні, зобов’язані  протягом  десяти  днів після прибуття до нового місця проживання   зареєструвати   місце  проживання.  За порушення цього правила на особу, яка його порушила, накладається адміністративний штраф (невеликого розміру).

Отже, не зважаючи на те, що в декларації начебто вказано, що можна вказувати не тільки зареєстрованих в житловому приміщенні осіб, а і фактично проживаючих,- такий запис може бути підставою для виникнення певних проблем при перевірці відомостей декларації.

Порада така, зважаючи, що нові правила оформлення субсидій ще не введені в дію і в травні ми побачимо, яким чином будуть роз’яснені ті чи інші проблемні положення, декларуйте свої статки за місцем своєї реєстрації (прописки), якщо у вашої сестри є в цьому потреба. Тому, що тими ж новими правилами передбачено відповідальність за подання недостовірної інформації у подвійному розмірі від розміру субсидії, що надається.

консультацію надав

провідний юрист загально правового відділу

юридичної компанії «правова група «ЮСТА»

23.04.2015