044 360-31-22
093 291-71-24

Чи потрібна довідка з воєнкомату для реєстрації місця проживання у віці 55 років?

Мне уже полных 55 лет. В военкомате на учете не состою и не состоял с советского времени. Сейчас возникла необходимость сменить место прописки. Правомерно ли требование паспортиста идти за отметкой в военкомат? Может ли военкомат поставить меня на учет и на каком основании? Спасибо.

Відповідь юридичного консультанта:

Дане питання регулюється положеннями Законів України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», «Про військову службу та військовий обов’язок», а також наказом Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів» №1077 від 22.11.2012 р.

Відповідно до пункту 2.2 вказаного «Порядку реєстрації місця проживання…» для реєстрації місця проживання особа має подати в т.ч. документи, що підтверджують: 1) проходження служби у військовій частині (довідка про проходження служби у військовій частині, видана командиром військової частини); 2) військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).


За частиною 9 статті 1 Закону «Про військову службу та військовий обов’язок» громадяни України, на яких покладається військовий обов’язок, поділяються на такі категорії: а) допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць; б) призовники - особи, приписані до призовних дільниць; в) військовослужбовці - особи, які проходять військову службу; г) військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі; д) резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час.

За частиною 1 статті 37 вказаного Закону взяттю на військовий обліквійськовозобов'язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України:

1) звільнені з військової служби в запас;

2) які припинили альтернативну (невійськову) службу;

3) військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

4) звільнені зі служби начальницького та рядового складу МВС України,Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ,Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної податкової служби України;

5) які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

6) виключені з військового обліку Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;

7) які звільнені від призову на строкову військову службу; 8) які досягли граничного(27-річного)віку під час перебування на військовому обліку призовників.

За частинами 2-4 статті 28 зазначеного Закону військовозобов'язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:1) перший розряд - до 35 років;2) другий розряд - до60років.

Особи офіцерського складу, які перебувають у запасі, поділяються на розряди за віком:

І) перший розряд:

а) молодший офіцерський склад - до 45 років;

б) старший офіцерський склад: 1) майор (капітан 3 рангу), підполковник (капітан 2 рангу) - до 50 років; 2) полковник (капітан 1 рангу) - до 55 років; 3) вищий офіцерський склад - до 60 років;

ІІ) другий розряд: 1) молодший та старший офіцерський склад - до 60 років; 2) вищий офіцерський склад - до 65 років.

Граничний вік перебування в запасі другого розряду є граничним віком перебування в запасі та у військовому резерві.

Отже, відповідно до законодавства України Ви є військовозобов’язаним і підлягаєте військовому обліку за місцем проживання. Оскільки постановлення на військовий облік є Вашим обов’язком, то за його невиконання стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність (штраф у розмірі 85-119 грн.). Для більш детальної консультації щодо постановки на облік до районного військового комісаріату, радмо Вам звернутися до уповноваженого військового комісаріату.

Дії паспортиста є обґрунтованими, оскільки один з документів, необхідних для реєстрації місця проживання особи, є посвідчення про приписку до призовної дільниці або військовий квиток.

 

 

23.04.2015