044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можуть відключати воду у гуртожитку через борги лише кількох мешканців?

Чи правомірним є відключення сімейного гуртожитку, з приватизованими кімнатами від централізованого водопостачання через борги деяких неплатників?

 

Відповідь юридичного консультанта:

Питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання житлових будинків регулюється ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630, та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 № 4.

З аналізу даних нормативно-правових актів вбачається, що надання послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання здійснюється на підставі договору. Тому, важливим є факт, між ким укладено цей договір та чи передбачено останнім можливість відключення споживача послуг від водопостачання.

У випадку, якщо договір укладений між постачальником комунальних послуг та балансоутримувачем гуртожитку й у договорі визначена можливість відключення споживача від центрального водопостачання, то дії постачальника послуг є правомірними. У інакшому випадку, якщо договір укладений між постачальником комунальних послуг та Вами особисто, у договорі немає застережень щодо можливості відключення постачання комунальних послуг за заборгованість і Ви сумлінно виконуєте усі свої зобов’язання, то відключення вашої приватизованої кімнати від центрального водопостачання є неправомірним.

18.04.2017