044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можуть обирати директора школи, яка ще не створена?

Чи може відділ освіти проводити конкурс по обранню директора школи, якщо опорна школа ще не створена?

Відповідь юридичного консультанта:

Порядок, затверджений Постановою № 827 (далі – Порядок № 827), передбачає відбір керівників загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності за результатами конкурсу з подальшим укладенням з ними контракту.

Порядок проведення відповідних конкурсів розробляється навчальними закладами та затверджується відповідним органом управління освітою. Порядком № 827 визначено вимоги до посади керівника закладу освіти стосовно стажу педагогічної роботи, володіння державною мовою, стану здоров‘я. Ці вимоги відповідають нормам ст. 24 Закону № 651 та Положення № 778.

Згідно з п. 4 Порядку № 827 за рішенням МОН чи іншого центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить навчальний заклад та яким здійснюється призначення на посаду керівника закладу, за певними підставами (наприклад, утворення нового закладу, наявність вакансії керівника, розірвання трудового договору з керівником) проводиться конкурсний відбір, про що оголошується в місцевих ЗМІ.

Процедуру відбору здійснює конкурсна комісія, до складу якої, зокрема, входять представники засновника закладу, педагогічного колективу, громадських об‘єднань батьків учнів (вихованців), органу місцевого самоврядування. Претендент на посаду подає до комісії крім документів щодо підтвердження кваліфікаційних вимог мотиваційний лист, а також перспективний план розвитку закладу. У свою чергу, обов‘язком конкурсної комісії є вивчення поданих документів та надання претендентові на посаду та МОН чи іншого центрального органу виконавчої влади, що провадить конкурсний відбір, висновку про результати цього відбору. Остаточно процедура завершується укладенням контракту з обраною особою. Контракт укладається органами виконавчої влади, до сфери управління яких належать заклади.

Як зазначено вище, однією з підстав проведення конкурсу є створення нового навчального закладу (школи), якщо, з Ваших слів, її ще не створено, то дії управління освіти справді видаються не логічними, але в законодавчих актах немає відповідної заборони на проведення конкурсів.

25.01.2017