044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можу я зараз звертатись до суду щодо отримання компенсаційної виплати грошових коштів за декретну відпустку, і яку компенсацію я б мала отримати?

Доброго дня! У березні 2010 р. я звільнилась з попередньої роботи, але при звільненні мені не була виплачена грошова компенсація по відпустці як матері двох дітей до 15р. (у 2008р. я вийшла з декрету після народження другої дитини). Проконсультуйте, будь ласка, чи можу я зараз, у липні 2014р., звертатись до суду щодо отримання компенсаційної виплати грошових коштів за таку відпустку, і яку компенсацію я б мала отримати?

Відповідь юридичного консультанта:

Згідно  статей 256 та 257 Цивільного кодексу України, позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. 

Відповідно до абзацу 1,2 п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. №100 Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати,  обчислення середньої заробітної плати  для   оплати   часу за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні  12 календарних  місяців роботи,   що   передують  місяцю  надання  відпустки або  виплати компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві,  в  установі, організації менше  року,  середня  заробітна  плата  обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи,  тобто з першого  числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається  відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Щодо питання суми компенсації то вона залежить від заробітної плати працівника.

29.07.2014