044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна йти на лікарняний під час випробувального терміну?

Поміняла місце роботи. Мене взяли на випробувальний термін. Так склалося, що тиждень відпрацювала і захворіла дитина, пішла на лікарняний. Мені на роботі погрожують звільненням. Кажуть, якщо часті лікарні, через те що я на випробольному терміні, недобре, найдуть заміну. Робота державна. Чи мають право таке робити? І як мені поступити в такій ситуації?

Відповідь юридичного консультанта:

Відповідно до ст.26 Кодексу законів про працю України при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

Якщо ж у рамках випробувального терміну була встановлена невідповідність співробітника займаній посаді, то відповідно до даного закону роботодавець зобов’язаний попередити його про звільнення не менш, ніж за 3 дні.

Проте варто зазначити, що одного рішення роботодавця про звільнення працівника як такого, що не пройшов випробування, недостатньо. Воно має бути документально обґрунтованим. Для того щоб мати документальне підтвердження невідповідності працівника виконуваній роботі, роботодавець повинен подбати, щоб працівник отримував завдання та надавав звіти про їх виконання.

Тобто той факт, що працівник не справляється з дорученою роботою, має бути документально підтверджено. Таким документальним підтвердженням можуть бути, наприклад, доповідні записки керівника структурного підрозділу, у підпорядкуванні якого перебуває цей працівник, про неякісне виконання роботи, недостатню професійну підготовку, його некомпетентність тощо. Також варто затребувати пояснення від працівника, який не виконував завдання.

Випробувальний термін може подовжуватися на кількість днів, протягом яких працівник був відсутнім на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю чи з інших поважних причин.

Тимчасова непрацездатність не є підставою для звільнення в тому числі і при випробувальному терміні.

12.11.2018