044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна самостійно сплачувати пенсійні внески за відсутністью офіційної роботи?

Як можна сплачувати внески до пенсійного фонду, щоб мати повний стаж хоча б з мінімальної зарплати, якщо людина ніде офіційно не працює? Як це правильно оформити? І скільки  платити?

Відповідь юридичного консультанта:

Якщо людина ніде офіційно не працює, а отримувати пенсію хоче, тоді згідно ст.. 12 ЗУ «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування» вона має право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Для того, щоб отримувати пенсію такій особі, згідно ст.. 10 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» потрібно до органу доходів і зборів за місцем проживання подати заяву (порядок і форма заяви встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику), після перевірки викладених в заяві відомостей в строк не більше 30 календарних днів органом доходів і зборів укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору.

В такому випадку особа, яка уклала договір з органом доходів і зборів щомісячно сплачує мінімальний страховий внесок, який розраховується відповідно до мінімальної заробітної плати, яка встановлена в державі на даний час.

Також  цим договором може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (при цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок і більшою за суму єдиного внеску, обчислюваного, виходячи з  максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановлених на дату укладення договору).

19.07.2017