044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна прописатися у будинку незавершеного будівництва?

Чи можна прописати дитину в будинку, на який я маю свідоцтво про право на спадщину за заповітом? Житловий будинок незавершеного будівництва.

Відповідь юридичного консультанта:

Якщо Ви маєте на увазі об’єкт незавершеного будівництва, то для загального розуміння правової  природи даної категорії наведемо нижче коротке пояснення.

Об’єкт незавершеного будівництва безумовно входить до числа об’єктів цивільних прав, передбачених ст.177 ЦК, оскільки є нерухомим майном, яке вільно перебуває в цивільному обороті, має нормативне закріплення та ряд характерних лише для нього ознак. Об’єкт незавершеного будівництва є предметом іпотечних договорів, договорів підряду, купівліпродажу і навіть спадкування.

В ст.331 ЦК зазначено, що право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). До завершення будівництва особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва.

Об’єкт незавершеного будівництва-  це об’єкт, збудований або який будується на відведеній для цього ділянці відповідно до дозволу та затвердженого проекту, але без порушення будівельних норм і правил, та який не зданий в експлуатацію.

Саме тому такий будинок не може вважатися житлом у розумінні Житлового кодексу України. Житлом є не будь-яке приміщення, а саме таке, що призначено для постійного чи тимчасового проживання людей. Основна відмінність житла від нежилих будівель полягає у різному їх призначенні. Перші призначені для постійного чи тимчасового проживання громадян (ст. 6 Житлового кодексу). Інші використовуються для потреб промислового характеру, як об'єкти інфраструктури, адміністративні заклади тощо. Призначення будь-якої будівлі визначається у технічному паспорті будівлі чи споруди, що ведеться за даними технічної інвентаризації. До житла, через його призначення, пред'являються спеціальні вимоги щодо санітарно-технічного стану. У разі порушення цього стану житла та неможливості його відновлення таке житло підлягає зносу чи переведенню у нежилий фонд. Це регламентоване «Положенням про обстеження стану жилих будинків з метою встановлення їх відповідності санітарним і технічним вимогам та визнання жилих будинків та жилих приміщень непридатними для проживання», яке затверджене постановою Ради Міністрів УРСР від 26.05.84р. № 189.

З огляду на наведені вище положення прописати дитину у об’єкті незавершеного будівництва не можна.

Після того, як будівництво буде завершене, а належні документи на житловий будинок переоформлені, будинок буде вважатися житлом, в якому можна реєструватися.

25.01.2017