044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна продати частку квартири без згоди інших співвласників?

Питання відносно продажу квартири. Квартира 4-х кімнатна, приватизована у 2000 році на 4 осіб у рівних частинах. Співвласника: мама, брат старший (який з нами не проживає з 2006 року) і я. Мати померла заповівши свою частину мені (шляхом складення документа у формі заповіту). Чи можу я без згоди 2 сторін після переходу маминої частини продати житло і забрати свою частку? Брат з батьком не дають згоди. Компенсувати вартість моєї частини не хочуть та й в принципі не мають віддати. Яким чином забрати те, що належить мені та у якому порядку це можливо? Дякую.

Відповідь юридичного консультанта:

З вищевказаного Вами виходить, що Ви разом зі своїми родичами володієте квартирою на праві спільної часткової власності ( ст.. 355 ЦК України) і Ви володієте 2/4 частинами квартири, а Ваш батько та брат володіють по ¼ частині.

Згідно ст. 361 ЦК України, ви як співвласник маєте право самостійно розпоряджатися своєю часткою ( продавати, дарувати, заповідати). Якщо Ви схочете продати свою частку, то згідно ч. 1 ст 362 ЦК співвласник має переважне право перед іншими особами на купівлю Вашої частки за ціною, оголошеною для продажу і Ви повинні повідомити (письмово) про свій намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких Ви її продаєте (ч. 2 ст. 362 ЦК). У Вашого батька і брата буде один місяць від дня отримання повідомлення, протягом якого вони мають переважне право на купівлю Вашої частки, після закінчення цього строку Ви маєте право продавати свою частку кому вважаєте за потрібне. Продати Вашу частку батько і брат заборонити не можуть. Якщо Ви захочете подарувати або заповісти комусь свою частку, то співвласники не мають переважного права в цьому випадку.

19.07.2017