044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можна дитину зняти з реєстрації місця проживання одного з батьків?

Моїй дитині 8 років, прописаний він у колишнього чоловіка, ми розлучені 5 років та усі 5 років він вимагає щоб я виписала дитину через те, що він не може отримати пільги на компослуги. Я заперечую тому, що немає де прописати дитину, а у відповідь я чую -  це дім по документах, але він не мій, а моєї мами!

Відповідь юридичного консультанта:

Дитину можна виписати лише з дозволу органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 4 ст. 29 Цивільного кодексу України, місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона проживає. Тобто дитина, яка не досягла 10 років може бути зареєстрована лише з батьками, або з одним із батьків.

Неповнолітні діти реєструється за місцем проживання батьків, або одного з них незалежно від того, чи мають вони право власності на житло в якому вони зареєстровані. Більш того, згода власника житла та членів сім’ї, які разом проживають з власником, для реєстрації місця проживання неповнолітньої дитини не потрібна.

Отже, якщо немає іншого житла, то дитину не можуть зняти з реєстрації. Так як це є порушенням прав дитини.

01.05.2019