044 360-31-22
093 291-71-24

Чи можливе у таких випадаках оформлення довіреності, засвідченого нотаріусом?

Після другого інсульту моя мати впродовж 6-ти місяців проживає зі мною, раніше проживала в іншому місті. Потрібні гроші на її подальше лікування. Яким чином можна отримати її пенсію? Одними з наслідків інсультів є психічні розлади, часткова втрата пам'яті, деменція. Чи можливе у таких випадаках оформлення довіреності, засвідченого нотаріусом?

Відповідь юридичного консультанта:

Нотаріальне посвідчення може бути вчинене на текст лише такого доручення, яке відповідає вимогам, встановлених законом.

Однією з вимог чинності договору доручення (довіреності) є вимога знаходження особи, яка довіряє, в стані повної цивільної дієздатності (ч.3,ст.203 Цивільного кодексу України – надалі ЦК).

Цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи може бути обмежений виключно судом. (ст.30 ЦК).

Психічні розлади, деменція (при наявності медичних документальних підтверджень) - це одна з підстав визнання судом у встановленому законом порядку особи такою, що має обмежену дієздатність (ч.1,ст.36 ЦК). В такому випадку за особою автоматично встановлюється піклування і піклувальник отримує пенсію особи, що обмежена у дієздатності та має право розпоряджатися нею, а також мати інші права та обов’язки.

Отже фактично за описаною Вами у прикладі ситуацією Ваша мати має всі ознаки особи, що повинна бути обмежена у дієздатності, при цьому офіційного законного рішення суду щодо такого її правового стану (з Ваших слів) не має.

        У Вас є декілька шляхів поведінки щодо вказаної проблеми:

1.  За встановленим законом порядкам направляти необхідні документи в Суд для визнання Вашої матері такою, що обмежена у дієздатності, та встановлювати над нею піклування і на засадах піклувальника отримувати та розпоряджатися її пенсію.

2. Звертатися до нотаріуса з проханням укладення договору доручення між Вами і вашою матір’ю. Не маючи відомостей про захворювання Вашої матері і при адекватній її поведінці нотаріус може засвідчити таку угоду. Але ви повинні усвідомлювати, що при певному спорі щодо отриманих Вами грошей в такий спосіб - суд може визнати такий договір доручення недійсним, а отримані Вами гроші (пенсійні)  – незаконними.

3. Залишати все в такому стані, як є. Ваша матір може законно і надалі отримувати свою пенсію та передавати вам для забезпечення процесу лікування.

             Якщо ситуація така, що 3-й варіант вже не є можливий - рекомендуємо Вам йти шляхом судового підтвердження фактичного стану Вашої матері як такої особи, що обмежена у дієздатності та встановлювати над нею офіційне піклування. Можливо для швидкого і професійного вирішення цього питання Вам краще скористатися послугами юриста (в даному випадку це порівняно недорого) для представництва ваших інтересів у суді та підготовки всієї необхідної для цього документації.

22.07.2014