044 360-31-22
093 291-71-24

Чи може суд дозволити шлюб особам до 16 років?

Чи можуть зробити реєстрацію шлюбу хлопцю 15 років і дівчині 13 років, по причині того, що вона вагітна? І чи потрібна довідка з лікарні в РАЦС та згода батьків?

Відповідь юридичного консультанта:

Статтею 22 Сімейного кодексу України  Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

За ч. 2 ст. 23 СК України, передбачено, що за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Заявником у справах про надання права на шлюб є фізична особа у віці від 16 до 18 років для чоловіків та жінок. У заяві про надання права на шлюб мають бути викладені обставини, які обґрунтовують відповідність укладення шлюбу інтересам неповнолітньої особи, а також відомості про особу, з якою заявник бажає зареєструвати шлюб. До заяви додають документи, що підтверджують необхідність набуття права на шлюб (наприклад, свідоцтво про народження дитини, довідку про вагітність).

На жаль, у Вашому випадку поки що зареєструвати шлюб не можливо, з огляду на недосягнення 16 років.

20.06.2017