044 360-31-22
093 291-71-24

Чи може ДВС прийти описати майно боржника, якщо він лише прописаний в будинку?

Чи може ДВС прийти описати майно боржника, якщо він лише прописаний в будинку? Мою мати зобовязали виплатити велику суму грошей, яких немає. Власником будинку вона не являється, лише прописана в ньому. В будинку також проживає неповнолітня дитина(4 роки). Чи можуть прийти і описати майно???

Відповідь юридичного консультанта:

Рішенням Конституційного Суду України від 14.11.2001 інститут прописки в Україні визнаний неконституційним. На сьогоднішній день існує таке поняття як реєстрація за місцем проживання.

Відповідно до діючого законодавства (Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання») реєстрація – внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру про місце проживання особи із зазначенням адреси, за якою особою може вестися офіційне листування або вручення офіційної інформації.

Згідно положень вищевказаного закону (п.2, ст.2) реєстрація або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав. Це означає, що реєстрація сама по собі не є підставою для набуття права власності на будинок (нерухоме майно).

Ніякого майнового зв’язку між власником будинку і особами, що зареєстровані за адресою, де це майно знаходиться на підставі факту реєстрації особи не існує.

Отже, у вказаному Вами випадку, будинок, в якому зареєстрована Ваша мати, не є її власністю, а її реєстрація в ньому ніяк не впливає на її майновий стан і не може бути підставою для зміни власника цього будинку.

Працівники ДВС (у описаному Вами випадку) мають право вести з боржником (Вашою матір’ю)  офіційне листування, вручати офіційну інформацію за адресою, де вона зареєстрована, а також вчиняти всі передбачені законом дії щодо особистого майна боржника, якщо є в наявності документи або інші підтвердження, що встановлюють зв'язок між боржником та його особистими речами (чеки, накладні, ін.).

Увага! З питань державної реєстрації прав на нерухомість звертайтеся до фахівців правової групи "Юста": 044 528-85-07.

14.07.2014